SAFESENSE 

De ontwikkeling van een veilige en betrouwbare detectiemethode voor waterstoflekkages.

Het gebruik van waterstof als energiedrager is een belangrijke stap in de overgang naar een duurzamere samenleving. Waterstof is namelijk een schone en efficiënte energiedrager die kan worden geproduceerd uit hernieuwbare bronnen. Echter, het opschalen van de productie, het gebruik en de distributie van waterstof brengt ook aanzienlijke veiligheidsrisico’s met zich mee. Om de veiligheid bij lekkages te waarborgen, is er behoefte aan een veilige detectiemethode voor waterstof zowel in open als gesloten omgevingen.

Het project SafeSense richt zich op de ontwikkeling van een veilige en betrouwbare detectiemethode voor waterstoflekkages. De bestaande waterstofsensoren zijn niet voldoende bruikbaar: ze zijn duur, niet altijd geschikt voor een waterstofomgeving, kunnen een ontstekingsbron vormen en vereisen regelmatige kalibratie en onderhoud. SafeSense maakt gebruik van geavanceerde sensortechnologie op basis van gemodificeerde glasvezel. Deze technologie biedt verschillende voordelen ten opzichte van bestaande sensoren. Zo is het bijvoorbeeld ATEX-proof, wat betekent dat het voldoet aan de Europese veiligheidsnormen voor explosieve atmosferen. Bovendien is het eenvoudig te koppelen op één verbinding en heeft het een snelle respons, waardoor het snel en nauwkeurig lekkages kan detecteren.

ENTRANCE werkt samen met bedrijven en organisaties uit de industrie om ervoor te zorgen dat de technologie voldoet aan de eisen en wensen van de markt. De technologie in de energieproeftuin van ENTRANCE getest en verder doorontwikkeld. Het project maakt het mogelijk om veiliger gebruik te maken van waterstof in verschillende omstandigheden.

Looptijd: juli 2021 – april 2023

Totaalbudget van het project: €270.500

Budget ENTRANCE: €24.500

Locatie: Groningen

Partners: 5 partners 

Domeinen: Economisch + Sociaal + Politiek

Betrokken lectoraten: Energietransitie

Gerelateerd projecten

project

H2COVE

Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.

project

ZONNEDORPEN 

Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken

project

WIJKONDERZOEK SOCIALE FACTOREN

Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.

project

WATTFLEX 

Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator

project

WATERSTOFWIJK HOOGEVEEN

Geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategieën voor turbineblad-erosie.

project

VINDI 

Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten