2 July 2025
Bart Kruidhof is student Industrieel Productontwerp aan de Hanzehogeschool in Groningen. Hij is geïnspireerd door de groeiende populariteit van Tiny Houses en de steeds grotere behoefte aan duurzame, zelfvoorzienende installaties, zoals verlichting, die onafhankelijk van het elektriciteitsnet werken en de natuurlijke omgeving respecteren. Bart heeft zich voor een derdejaars studieopdracht verdiept in de wereld van bioluminescentie en bio mimicry en een innovatieve zelfvoorzienende buitenlamp ontwikkeld.
De opdracht is ontstaan uit een samenwerking met Entrance, een onderzoeksinstelling die zich richt op het versnellen van de energietransitie en duurzaam off-grid wonen (zoals bij Tiny Houses). Ron de Vrieze van Entrance: ‘De bedoeling van het onderzoek is een ecodorp op een natuurlijke manier te voorzien van oriëntatieverlichting.’
Ter oriëntatie heeft Bart bestaande zelfvoorzienende lampen geanalyseerd, zoals:
Vooral de lampen op basis van bioluminescentie scoren goed in zijn haalbaarheidsanalyse. Bioluminescentie is het uitstralen van licht door organismen, een vorm van chemoluminescentie. Het komt voor bij bepaalde bacteriën, maar is ook te zien bij diepzeebewoners zoals vissen en ongewervelden, zoals inktvissen, kwallen, koralen en plankton. Op het land kunnen verschillende schimmels en insecten licht geven. Hogere organismen leven in symbiose met bacteriën, die in speciale organen van de gastheer licht produceren.
Bart heeft zich verdiept in deze natuurlijke verlichtingstechnieken en noemt in zijn onderzoeksrapport als voorbeeld de zeevonk (Noctiluca scintillans). Dit is een bioluminescente dinoflagellaat die licht geeft bij beweging. Dit fenomeen ontstaat door een chemische reactie tussen het pigment luciferine en het enzym luciferase, dat in contact met zuurstof een blauwgroene gloed (474-476 nm) produceert.
Dit artikel is geschreven door Marcel van Mierlo van Tiny Findy