Het helpen van woningeigenaren bij verduurzaming van hun woning.
De overheid heeft als doel gesteld om in 2050 een volledig CO2-neutrale energievoorziening te hebben en hierdoor is het noodzakelijk om de overstap te maken naar duurzame energiebronnen en het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit geldt met name voor de gebouwde omgeving, waar momenteel nog veel gebruik wordt gemaakt van aardgas om woningen te verwarmen.
Het project Enzavu richt zich op het ontwikkelen van een hybride systeem met een warmtepomp als eerste stap richting een volledig aardgasvrije woning. Het doel van het project Enzavu was om woningeigenaren te helpen bij het verduurzamen van hun woning en het verminderen van het aardgasverbruik. Dit werd bereikt door middel van het ontwikkelen van een systeem dat het mogelijk maakt om tegen geringe kosten de eerste stap te maken richting een hybride systeem met een warmtepomp. Door deze eerste stap wordt direct een aardgasreductie en financiële besparing gerealiseerd. Het project richtte zich ook op de ontwikkeling van een warmtepomp met een midden- en hoog temperatuur, om een beter rendement te behalen. Na uitgebreide monitoring van het systeem en de gebruikservaringen van bewoners, kon de tweede stap naar een 100% aardgasvrije woning worden gemaakt door middel van gerichte bouwkundige aanpassingen.
Enzavu heeft geresulteerd in een systeem dat woningeigenaren helpt om op een laagdrempelige en betaalbare manier de overstap te maken naar duurzame energiebronnen. Door het ontwikkelen van een hybride systeem met een warmtepomp als eerste stap, wordt direct een aardgasreductie en financiële besparing gerealiseerd. Dankzij het project hebben woningeigenaren de kennis en ervaring opgedaan die nodig is om de volgende stap te zetten naar een volledig aardgasvrije woning.
Looptijd: september 2020 – december 2021
Totaalbudget van het project: €675.000
Budget ENTRANCE: €70.000
Locatie: Leiden, Amsterdam, Groningen, Zevenhuizen en Drunen
Partners: 3 partners
Domeinen: Technisch + Juridisch
Betrokken lectoraten: Juridische en economische vraagstukken binnen de energietransitie
Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.
Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken
Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.
Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator
In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn en waterstof is een veelbelovend alternatief. Gemeente Hoogeveen is samen met o.a. ENTRANCE een project gestart in de bestaande woonwijk Erflanden en heeft een nieuwe woonwijk op waterstof gebouwd van ongeveer 80 woningen, Nijstad-Oost. Hoe kan waterstof worden toegepast om woningen van stroom […]