FLEXPOST

Het implementatieproces van Positive Energy Disctrics verbeteren.

De energietransitie is een belangrijke maatschappelijke uitdaging die vraagt om innovatieve oplossingen. Positive Energy Districts (PED’s) zijn een van de manieren om efficiënter met onze energievoorziening om te gaan. Echter, de uitvoering van deze wijken blijkt moeilijk vanwege organisatorische, regelgevende en planningsproblemen.

Het project FLEXPOSTS heeft als doel het implementatieproces van PED’s te verbeteren, waarbij de nadruk wordt gelegd op flexibele energiemiddelen. Dit omvat onder andere het ontwikkelen van organisatiestructuren en beoordelingen om besluitvormers de toolkit voor implementatie te geven. Het project brengt bevindingen in de praktijk in Leeuwarden en Aalborg. In het project worden verschillende aspecten van PED’s onderzocht, waaronder de betrokkenheid van belanghebbenden, technische en economische overwegingen, en het ontwerp van oplossingen. Ook wordt er gekeken naar de doeltreffendheid en efficiëntie van oplossingen bij het aanpakken van maatschappelijke kosten en baten, evenals regelgevende beperkingen. Het type gebruikers wordt ook opgenomen in het stedenbouwkundig proces om een meer inclusieve en duurzame planning strategie te ontwikkelen voor toekomstige stedelijke gebieden.

De resultaten van FLEXPOSTS dragen bij aan een betere planning strategie voor toekomstige stedelijke gebieden en de implementatie van PED’s. Het project zal bijdragen aan het ontwikkelen van nieuwe bedrijfsmodellen en strategieën, het verbeteren van organisatiestructuren, en het optimaliseren van de energiesysteemplanning en de stadsplanning. Dit zal de uitvoering van PED’s vergemakkelijken en het opzetten en de ontwikkeling van een PED-netwerk met relevante belanghebbenden bevorderen.

Looptijd: september 2022 – maart 2025

Totaalbudget van het project: €825.000

Budget ENTRANCE: €825.000

Locatie: Nederland en Denemarken

Partners: 5 partners

Domeinen: Technisch + Juridisch + Economisch

Betrokken lectoraten: Energietransitie

Gerelateerd projecten

project

H2COVE

Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.

project

ZONNEDORPEN 

Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken

project

WIJKONDERZOEK SOCIALE FACTOREN

Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.

project

WATTFLEX 

Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator

project

WATERSTOFWIJK HOOGEVEEN

Geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategieën voor turbineblad-erosie.

project

VINDI 

Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten