Hydrohub MegaWatt Testcentrum produceert eerste groene waterstof  

15 mei 2025

Belangrijke stap richting schaalvergroting, hogere efficiency en kostenreductie  

In het Hydrohub MegaWatt Testcentrum, gevestigd op het terrein van Entrance van de Hanze in Groningen, is de eerste groene waterstof geproduceerd onder hoge druk en bij hoge temperaturen. Daarmee heeft het consortium een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van efficiëntere en grootschalige elektrolysetechnologie. 

Eerste waterstof geproduceerd

Het Hydrohub MegaWatt Testcentrum is opgezet om elektrolyse op industriële schaal te testen en innovaties van het lab naar de praktijk te brengen. In het centrum staan elektrolysers met een vermogen tot 250 kilowatt: een alkalische elektrolyser en een PEM (proton exchange membrane) elektrolyser. In de afgelopen jaren is een geavanceerde faciliteit opgebouwd die voldoet aan strenge Europese industriële veiligheidseisen en uitgerust is met uitgebreide mogelijkheden voor variabel testen. Met de succesvolle ingebruikname van beide systemen is nu de eerste waterstof geproduceerd.

Elektrolyse is een proces waarbij elektriciteit water splitst in waterstof en zuurstof. Als hiervoor groene stroom uit zonne- of windenergie wordt gebruik, ontstaat groene waterstof. Chemiebedrijven zien hierin een belangrijke grondstof om daarmee groene producten te maken en hun CO2-uitstoot te verlagen. Belangrijke voorwaarde daarbij is dat de prijs van groene waterstof concurrerender wordt met de prijs van waterstof die is geproduceerd met aardgas.  

Elektrolyse in de praktijk 

In het testcentrum wordt geëxperimenteerd met grote apparatuur onder uiteenlopende omstandigheden, zoals variërende stroom, hogere temperaturen en verhoogde druk. “Door waterstof onder hogere druk en temperatuur te produceren, kan de energiebehoefte verlaagd worden,” zegt Andreas ten Cate, programmadirecteur van ISPT.  

Bij hogere temperatuur verloopt het elektrolyseproces efficiënter. Dankzij verhoogde druk kan dit zelfs boven de 100 graden plaatsvinden zonder dat het systeem gaat koken. Een bijkomend voordeel is dat minder compressoren nodig zijn om de waterstof op druk te brengen voor levering aan de klant. Dit kan in de industriële praktijk een aanzienlijke energiebesparing opleveren. Waar het optimale punt ligt tussen druk, temperatuur en efficiëntie is nog onbekend. Het testcentrum doet hier verder onderzoek naar.

“Ik ben er trots op dat we met onze cofinanciering een bijdrage hebben kunnen leveren aan het realiseren van deze belangrijke faciliteit. Dit versnelt zonder twijfel de ontwikkeling van robuuste grootschalige elektrolysers.” Rob Kreiter, directeur van TKI Energie & Industrie

Innovatie en samenwerking in de waterstofketen 

Het testcentrum is nu klaar om onderzoek te gaan doen met de twee elektrolysers. De PEM elektrolyser, ontwikkeld door TNO, heeft een flexibel inzetbare Balance-of-Plant en is bij uitstek geschikt voor het testen van nieuwe componenten. Daarmee vormt het een logische schakel tussen het werk dat TNO doet in het Faraday lab en industriële toepassing.

De alkalische elektrolyser lijkt meer op een standaard industriële installatie. Deze wordt niet alleen gebruikt voor onderzoek, maar zal ook voor training en opleiding ingezet gaan worden.

Beide systemen staan opgesteld bij Entrance dat de infrastructuur verzorgt en het personeel levert voor de dagelijkse uitvoering. Het testcentrum is nu open voor nieuwe partners en bedrijven die willen bijdragen aan de waterstoftransitie.