AGRIFIRM – Energie zoekt business

De realisatie van een energieneutraal boerenbedrijf, een business case

Het grootste deel van de totale landoppervlakte van Nederland wordt momenteel gebruikt voor land- en tuinbouw, maar voor de toename van duurzame energie is steeds meer grond nodig. Windmolens en zonneparken moeten worden gebouwd en ook de productie van biogas vraagt om landoppervlakte. Voor boeren biedt dit veel kansen. Zij hebben namelijk de mogelijkheid om de samenleving in twee essentiële behoeften te voorzien: voeding en duurzame energie. “No farmers no food”, maar ook “No farmers no energy” dus. 

Een grote groep boeren wil graag investeren in energieproductie, -opslag en -gebruik, maar vaak zien ze zien door de bomen het bos niet meer. Hierdoor belanden boerenambities en investeringen vaak in een impasse. In een project samen met Agrifirm wil ENTRANCE een bijdrage leveren aan het neutraal maken van boerenbedrijven. Om dit te kunnen doen is eerst vastgesteld wat de directe (fossiele) energiebehoefte van boerenbedrijven is en zijn er scenario’s uitgewerkt van een optimale mix van energieproductie uit zon, wind en mest in combinatie met de productie van waterstof en/of ammoniak of batterijen als opslagvorm voor overtollige energieproductie. Tot slot is er een business canvas uitgewerkt voor boeren en Agrifirm, inclusief advies rondom intern eigenaarschap van de propositie. 

ENTRANCE heeft bijgedragen aan het project door een model op te leveren met daarin de uitgewerkte scenario’s. Het model is volledig transparant en aanpasbaar, en kan door Agrifirm worden gebruikt om de gevolgen van verschillende aanpassingen te voorspellen. Ook is er een adviesrapport opgesteld met de gebruikte methodes, data en resultaten van het onderzoek. Met de informatie uit het rapport kunnen boeren energieneutraliteit realiseren en bijdragen aan een groenere planeet.

Projectduur: januari 2022 – januari 2023

Totaalbudget van het project: €13.000

Budget ENTRANCE: €13.000

Locatie: Groningen

Partners: 1 projectpartner

Thema: Systeemintegratie

Domeinen: Technisch + Economisch + Sociaal

Betrokken lectoraten: Energietransitie

Gerelateerd projecten

project

H2COVE

Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.

project

ZONNEDORPEN 

Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken

project

WIJKONDERZOEK SOCIALE FACTOREN

Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.

project

WATTFLEX 

Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator

project

WATERSTOFWIJK HOOGEVEEN

In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn en waterstof is een veelbelovend alternatief. Gemeente Hoogeveen is samen met o.a. ENTRANCE een project gestart in de bestaande woonwijk Erflanden en heeft een nieuwe woonwijk op waterstof gebouwd van ongeveer 80 woningen, Nijstad-Oost. Hoe kan waterstof worden toegepast om woningen van stroom […]

project

VINDI 

Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten