AIRTUB 

Geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategieën voor turbineblad-erosie.

Het inzetten van windturbines is essentieel voor de overgang naar hernieuwbare energie. Om de duurzaamheid van deze turbines te waarborgen is het belangrijk om aandacht te besteden aan de erosie van de turbinebladen. De erosie aan de neus van de bladen veroorzaakt namelijk aerodynamische verliezen, wat betekent dat de windturbine op termijn minder efficiënt energie produceert.

Het project AIRTuB (Automatic Inspection & Repair of Turbine Blades) heeft als doel om een geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategie te ontwikkelen, waarbij specifiek gekeken wordt naar erosie van de bladen. Door middel van geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategieën kan erosie van de bladen vroegtijdig worden gedetecteerd en aangepakt, wat bijdraagt aan een efficiëntere energieproductie.

ENTRANCE heeft bijgedragen aan het project door modellen te ontwikkelen, verbeteren en valideren, zodat de aerodynamische verliezen door erosie voorspeld kunnen worden. Er zijn twee modelbenaderingen gevalideerd voor het voorspellen van 2D-vleugelkarakteristieken, inclusief de effecten van erosie van de voorrand met behulp van 2D-windtunnelmetingen. De modellen bleken op een betrouwbare manier de aerodynamische verliezen van erosie te voorspellen. Hierdoor kan de erosie vroegtijdig worden aangepakt, wat de Annual Energy Production van een windturbine verhoogt. In de modellen en ontwikkelde strategieën worden ook de kosten van reparatie afgewogen tegen de winst in jaarlijkse energieproductie.

Looptijd: juni 2019 – februari 2023

Totaalbudget van het project: €3.800.000

Budget ENTRANCE: €65.000 

Locatie: Markenesse, Vlissingen, Groningen en Petten 

Partners: 17 partners 

Domeinen: Technisch + Economisch

Betrokken lectoraten: Windenergie

Gerelateerd projecten

project

H2COVE

Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.

project

ZONNEDORPEN 

Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken

project

WIJKONDERZOEK SOCIALE FACTOREN

Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.

project

WATTFLEX 

Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator

project

WATERSTOFWIJK HOOGEVEEN

Geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategieën voor turbineblad-erosie.

project

VINDI 

Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten