COOLL2

Een super rendement verwarmingstoestel voor de bestaande woningbouw

De komende jaren moeten miljoenen woningen in Nederland worden gerenoveerd om aardgasvrij te worden. Bij deze woningen wordt de warmtevraag sterk verlaagd, zodat een lage-temperatuur verwarmingsinstallatie volstaat. Dit is echter niet voor alle woningen mogelijk. Vijf miljoen woningen in Nederland zullen in 2030 nog afhankelijk zijn van een hoge-temperatuur verwarmingsinstallatie, zoals een Hr-ketel. Deze woningen kunnen ook in de verdere toekomst niet gemakkelijk overgaan op een lage-temperatuur verwarmingsinstallatie, waardoor er behoefte is aan een duurzaam alternatief dat betaalbaar en makkelijk inpasbaar is ter vervanging van de Hr-ketel.

Het Cooll-project richt zich op de ontwikkeling van een superrendement verwarmingstoestel, die geschikt is voor de miljoenen woningen met een hoge-temperatuur verwarmingsinstallatie. Met het superrendement verwarmingstoestel kan de CO2-uitstoot met ten minste 30% worden gereduceerd, zonder dat er ingrijpende aanpassingen aan de woning noodzakelijk zijn. Bovendien is het superrendement verwarmingstoestel voorbereid op de toekomst, omdat het geschikt is voor biogas en waterstof. Hierdoor kan de woning bij lokale opwekking zelfs klimaatneutraal worden.

In het project worden componenten van de warmtepomp-technologie ontwikkeld met het doel om een warmtepomp-prototype (het superrendement verwarmingstoestel) in de praktijk te testen. Het project ontwikkelt en test meerdere nieuwe concepten, brengt de bijbehorende productieprocessen in kaart, werkt financieringsmodellen van de keten uit en ontwikkelt een concept productontwerp van het superrendement verwarmingstoestel voor toekomstige marktintroductie. Na een succesvolle afronding van het project zal het consortium toewerken naar marktintroductie door middel van een pilot demonstratie van eerste commerciële producten.

Looptijd: november 2022 – juni 2024

Totaalbudget van het project: €1.980.000

Budget ENTRANCE: €27.500

Locatie: Groningen

Partners: 4 partners

Domeinen: Technisch + Economisch

Betrokken lectoraten: Energietransitie

Gerelateerd projecten

project

H2COVE

Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.

project

ZONNEDORPEN 

Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken

project

WIJKONDERZOEK SOCIALE FACTOREN

Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.

project

WATTFLEX 

Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator

project

WATERSTOFWIJK HOOGEVEEN

In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn en waterstof is een veelbelovend alternatief. Gemeente Hoogeveen is samen met o.a. ENTRANCE een project gestart in de bestaande woonwijk Erflanden en heeft een nieuwe woonwijk op waterstof gebouwd van ongeveer 80 woningen, Nijstad-Oost. Hoe kan waterstof worden toegepast om woningen van stroom […]

project

VINDI 

Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten