GROENE WATERSTOF BOOSTER

Ondersteuning van MKB-ondernemers bij het ontwikkelen van waterstofideeën.

De energietransitie vraagt om duurzame oplossingen, waarbij waterstof een belangrijke rol kan spelen als alternatief voor fossiele brandstoffen. Het project de Groene Waterstof Booster (GWB) versnelt ontwikkelingen in waterstof door MKB-ondernemers in Noord-Nederland te ondersteunen bij het verder ontwikkelen van hun waterstofideeën. Dit gebeurt door middel van een aantrekkelijke voucher regeling, die toegang biedt tot een breed (kennis)netwerk in Noord-Nederland en waterstof-testmogelijkheden op het terrein van ENTRANCE. 

Het project de GWB verbindt ideeën en innovaties op het gebied van groene waterstof aan studenten, onderwijsinstellingen, MKB en de Industrie. Door deze partijen te verbinden en innovatieve praktijkprojecten te realiseren, wordt de ontwikkeling van groene waterstof versneld. Dit zorgt voor duurzame groei en de realisatie van werkgelegenheid in Noord-Nederland. Daarnaast creëert het project een open innovatie klimaat waar veilig, concreet en praktisch gewerkt kan worden aan waterstofoplossingen en wordt Noord-Nederland (inter)nationaal op de kaart gezet als een groene waterstof regio. 

De GWB heeft ook als doel kennis en technologie over te brengen aan studenten, professionals, bestuurders en beleidsmakers. Dit gebeurt door middel van demonstraties en het ontwikkelen van lesstof over waterstof. Op deze manier draagt het project bij aan het vergroten van de kennis over groene waterstof en de toepassingsmogelijkheden daarvan. De gewenste resultaten zijn een versnelde ontwikkeling van groene waterstof, duurzame groei en werkgelegenheid in Noord-Nederland, en een grotere bewustwording en kennis over groene waterstof bij diverse doelgroepen.

Looptijd: september 2019 – mei 2023  

Totaalbudget van het project: €1.380.000 

Budget ENTRANCE: €1.380.000 

Locatie: Groningen, Friesland en Drenthe 

Partners: 13 partners 

Thema: Hernieuwbare gassen en duurzame brandstoffen  

Domeinen: Technisch + Juridisch + Economisch + Sociaal 

Betrokken lectoraten: Energietransitie 

Gerelateerd projecten

project

H2COVE

Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.

project

ZONNEDORPEN 

Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken

project

WIJKONDERZOEK SOCIALE FACTOREN

Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.

project

WATTFLEX 

Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator

project

WATERSTOFWIJK HOOGEVEEN

Geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategieën voor turbineblad-erosie.

project

VINDI 

Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten