GRONINGEN STROOMT DOOR

Het verduurzamen van bedrijventerreinen in Groningen

De gemeente Groningen zet zich in voor een energietransitie waarbij bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen om CO2-uitstoot te verminderen. Het verduurzamen van bedrijventerreinen in Groningen is daarom een belangrijk onderwerp van gesprek geworden en er zijn verschillende initiatieven gestart om dit te realiseren en de ecologische voetafdruk van bedrijven te verkleinen.

Om effectief te kunnen handelen, wil de gemeente per bedrijventerrein het energiesysteem en energieprofiel van de bedrijven in kaart brengen. Daarna kan per terrein een concreet plan van aanpak worden opgesteld. Dit project wordt geleid door ENTRANCE in samenwerking met bedrijven, verenigingen, de gemeente Groningen en mbo-instellingen. Het doel is om op basis van concrete informatie over het lokale energiesysteem en het energiegebruik van bedrijven individuele en collectieve verduurzamingsopties te bepalen en uit te voeren, waarbij bedrijven zelf de leiding houden.

De uitvoering van dit verduurzamingsprogramma is arbeidsintensief, maar met een gestructureerd programma kunnen hbo- en mbo-studenten helpen om het project snel te realiseren. De energie-studenten van Hanzehogeschool Groningen kunnen specifiek worden ingezet voor het inventariseren van gegevens over de lokale energie-infrastructuur van bedrijventerreinen, het energiegebruik en de energiesystemen van bedrijven en de mogelijkheden die bedrijven zien om te verduurzamen. De samenwerking tussen overheid, bedrijven, kennisinstellingen en energiecoöperaties zal bijdragen aan het gezamenlijke doel om bedrijventerreinen in Groningen te transformeren tot energieneutrale parken.

Looptijd: oktober 2022 – september 2024

Totaalbudget van het project: €65.000

Budget ENTRANCE: €50.000

Locatie: Groningen

Partners: 2 partners 

Domeinen: Technisch + Economisch + Sociaal

Betrokken lectoraten: Energietransitie

Gerelateerd projecten

project

H2COVE

Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.

project

ZONNEDORPEN 

Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken

project

WIJKONDERZOEK SOCIALE FACTOREN

Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.

project

WATTFLEX 

Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator

project

WATERSTOFWIJK HOOGEVEEN

Geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategieën voor turbineblad-erosie.

project

VINDI 

Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten