IANOS

De verduurzaming van vijf eilanden in Europa

IANOS is een Europees project gericht op de verduurzaming van vijf eilanden in Griekenland, Portugal, Nederland, Italië en Frankrijk. Eilanden zijn ideale proeftuinen voor onderzoek naar duurzame energiesystemen vanwege hun beperkte natuurlijke hulpbronnen en afhankelijkheid van geïmporteerde energiebronnen. Door over te schakelen op duurzame energiebronnen kunnen eilanden hun afhankelijkheid verminderen, terwijl de betrokkenheid van de lokale gemeenschappen bij de ontwikkeling van duurzame energiesystemen kan leiden tot meer acceptatie en enthousiasme voor deze systemen en kan helpen om de overgang naar duurzame energie soepeler te laten verlopen.

Het IANOS-project verenigt verschillende eilanden, waaronder Ameland in Nederland, Terceira in Portugal, Lampedusa in Italië, Bora Bora in Frankrijk en Nisyros in Griekenland, die allemaal streven naar energieonafhankelijkheid in 2050. Het project brengt 34 partners uit negen Europese landen samen om slimme technologische, economische en sociale innovaties te realiseren en bij te dragen aan systeemoptimalisatie vanuit een Energy Community-centrische benadering.

Het project neemt een Eiland Energietransitie Strategie aan die is opgebouwd rond drie Eiland Energietransitie Tracks die zich richten op energie-efficiëntie en netondersteuning, elektrificatie en de empowerment van lokale energiegemeenschappen. Het doel van het project is om de CO2-uitstoot van de eilanden te verminderen door aanpassingen aan het energiesysteem, terwijl de acceptatie en participatie van de eilandbewoners worden gewaarborgd. Het project wil zo bijdragen aan een duurzamere toekomst en als best practice scenario dienen voor de transitie naar duurzame energie op andere eilanden en in andere gebieden.

Looptijd: september 2020 – augustus 2024

Totaalbudget van het project: €800.000

Budget ENTRANCE: €200.000

Locatie: Nederland, Portugal, Griekenland, Italië, Frankrijk

Partners: 34 partners

Domeinen: Economisch + Sociaal + Politiek

Betrokken lectoraten: Communication, Behaviour & the Sustainable Society

Gerelateerd projecten

project

H2COVE

Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.

project

ZONNEDORPEN 

Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken

project

WIJKONDERZOEK SOCIALE FACTOREN

Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.

project

WATTFLEX 

Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator

project

WATERSTOFWIJK HOOGEVEEN

Geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategieën voor turbineblad-erosie.

project

VINDI 

Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten