IEBB MMIP WP6

De ontwikkeling van een afwegingskader waarmee bewoners tot een gedragen beslissing kunnen komen

De energietransitie vormt een grote uitdaging voor Nederland en de rest van de wereld. Een belangrijk aspect van de energietransitie is de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Het merendeel van de gebouwen in Nederland is al gebouwd en zal de komende jaren moeten worden gerenoveerd om te voldoen aan de nieuwe energiedoelstellingen. Het opschalen van de renovaties is daarbij een belangrijke uitdaging.

Het project Integraal Energiebesparingsconcept Bestaande Bouw (IEBB) heeft als doel de energietransitie in bestaande gebouwen te versnellen en renovaties meer betaalbaar, opschaalbaar en haalbaar te maken. In werkpakket 6 (WP 6) van het project is onderzocht hoe bewoners kunnen worden betrokken bij de besluitvorming over ingrepen in hun woningen. Hierbij is gebruik gemaakt van een social fingerprint: een instrument dat inzicht geeft in de sociale aspecten van een woonomgeving. Om de methode te ontwikkelen, zijn drie verschillende cases bekeken waarin sprake was van gespikkeld bezit (huur- en koopwoningen die door elkaar staan).

Het resultaat van het project is een afwegingskader waarmee bewoners gezamenlijk tot een gedragen beslissing kunnen komen over ingrepen in hun woningen.

Looptijd: januari 2020 – december 2021

Totaalbudget van het project: € 13.730.000

Budget ENTRANCE: €87.000

Locatie: Groningen

Partners: >125 partners

Domeinen: Technisch + Economisch + Sociaal

Betrokken lectoraten: Communication, Behaviour & the Sustainable Society

Gerelateerd projecten

project

H2COVE

Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.

project

ZONNEDORPEN 

Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken

project

WIJKONDERZOEK SOCIALE FACTOREN

Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.

project

WATTFLEX 

Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator

project

WATERSTOFWIJK HOOGEVEEN

Geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategieën voor turbineblad-erosie.

project

VINDI 

Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten