MULTI-MODEL.NL

De ontwikkeling van een nieuw instrument voor integrale besluitvorming in de energietransitie

De overgang naar duurzame energie is een ingewikkeld proces met veel uitdagingen. Er moeten duurzame, betrouwbare en betaalbare energiebronnen ontwikkeld worden. Hierbij spelen verschillende factoren een rol, zoals technologie, economie, beleid, acceptatie door de maatschappij en milieu. Het nemen van beslissingen over energiebeleid, -regulering en -investeringen is vaak moeilijk. Er moet rekening gehouden worden met verschillende scenario’s en opties.

Het project Multi-model.nl heeft als doel een nieuw instrument te ontwikkelen voor integrale besluitvorming in de energietransitie. Het instrument combineert verschillende databronnen en modellen en kan hierdoor een compleet beeld geven van de energietransitie. Het project richt zich op het ontwikkelen van een prototype van dit instrument, ook wel minimum viable product (MVP) multi-model infrastructuur genoemd. Multi-model.nl wordt uitgevoerd door een multidisciplinair team van onderzoekers, ingenieurs en professionals uit de energie-industrie. Het team zal zich richten op het ontwerpen, ontwikkelen en testen van de infrastructuur. ENTRANCE kijkt mee met de ontwikkelingen binnen het project, gebruikt waar mogelijk de resultaten in andere projecten en deelt bevinden binnen het LEVE-netwerk.

De focus van het project ligt op het demonstreren van de haalbaarheid en potentie van de infrastructuur. Het doel van het project is om te laten zien dat deze infrastructuur kan helpen bij het nemen van betere beslissingen op het gebied van energiebeleid, -regulering en -investeringen. De tool wordt beschikbaar gesteld en is toepasbaar voor beleidsmakers, onderzoekers en modelleurs.

Looptijd: september 2021 – augustus 2025

Totaalbudget van het project: €1.610.000

Budget ENTRANCE: €50.000

Locatie: Nederland

Partners: 10 partners 

Domeinen: Technisch + Politiek

Betrokken lectoraten: Energietransitie

Gerelateerd projecten

project

H2COVE

Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.

project

ZONNEDORPEN 

Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken

project

WIJKONDERZOEK SOCIALE FACTOREN

Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.

project

WATTFLEX 

Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator

project

WATERSTOFWIJK HOOGEVEEN

Geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategieën voor turbineblad-erosie.

project

VINDI 

Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten