BEWONERSMONITOR AARDGASVRIJE WIJKEN – ERFLANDEN

EnTranCe leidt de bewonersgroep die de inhoud van de bewonersmonitor voor de waterstofwijk in Hoogeveen bepaalt.

Waterstof kan bijdragen aan het verduurzamen van de warmtevoorziening in woonwijken, vooral als er voldoende groene waterstof beschikbaar is. In Hoogeveen zijn er pilotprojecten gestart in de wijken Erflanden en Nijstad-Oost om deze wijken aardgasvrij te maken met behulp van waterstof. Er is een bewonersmonitor opgesteld om de mening van bewoners over de waterstofwijk te peilen.

ENTRANCE heeft de opdracht gekregen om de bewonersgroep te leiden die de inhoud van de bewonersmonitor voor de waterstofwijk gaat bepalen. De monitor is een belangrijk onderdeel voor het succesvol maken van de wijk, omdat de bewoners hierbij zelf betrokken zijn. Uit de resultaten van de monitor blijkt dat de meerderheid van de respondenten voorstander is van de overstap naar waterstof, maar dat ze weinig kennis hebben over waterstof. Ook zijn er veel vragen en onduidelijkheden over het project, zoals de kosten en installatie van de waterstofketel.

De belangrijkste aanbevelingen zijn: (1) Verhoog de kennis over waterstof in de wijk de Erflanden door middel van de bewonersraad en werktafels en deel de resultaten; (2) Geef inzicht in de kosten van de transitie en maak dit voor bewoners inzichtelijk; (3) Verbeter de communicatie door meer nieuwsbrieven uit te brengen, meer gebruik te maken van sociale media en door een goede en toegankelijke website; (4) Maak inzichtelijk hoe de transitie in de praktijk gaat plaatsvinden, wat er in de huizen moet gebeuren en welke consequenties dat heeft; (5) Zorg ervoor dat er een e-mailadres en een telefoonnummer worden gebruikt, zodat mogelijke vragen niet verloren gaan. Er is ook behoefte aan meer inzicht in hoe het project zich verhoudt tot de gemeentelijke doelstellingen en het vertrouwen van bewoners in de gemeente moet worden verbeterd.

Looptijd: januari 2020 – december 2028

Totaalbudget van het project:

Budget ENTRANCE:

Locatie: Hoogeveen

Partners: geen partners

Domeinen: Technisch + Economisch + Sociaal

Betrokken lectoraten: Communication, Behaviour & the Sustainable Society

Gerelateerd projecten

project

H2COVE

Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.

project

ZONNEDORPEN 

Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken

project

WIJKONDERZOEK SOCIALE FACTOREN

Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.

project

WATTFLEX 

Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator

project

WATERSTOFWIJK HOOGEVEEN

Geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategieën voor turbineblad-erosie.

project

VINDI 

Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten