Eerste waterstoftankstation in Groningen is officieel geopend

20 december 2021

Blog door Leo Heijne

Vanaf vrijdag 12 november 2021 kunnen aan de Bornholmstraat in Groningen, zowel auto’s, busjes als vrachtwagens binnen vier tot tien minuten de waterstoftank vullen. Dit waterstoftankstation is binnen een korte periode gerealiseerd, als resultaat van een intensieve samenwerking, om samen emissievrije mobiliteit te realiseren.

Door Leo Heijne, senior onderzoek Energietransitie

Vanaf vrijdag 12 november 2021 kunnen aan de Bornholmstraat in Groningen, zowel auto’s, busjes als vrachtwagens binnen vier tot tien minuten de waterstoftank vullen. Dit waterstoftankstation is binnen een korte periode gerealiseerd, als resultaat van een intensieve samenwerking, om samen emissievrije mobiliteit te realiseren.

Holthausen waterstoftankstation Groningen

Door de opening van het Holthausen waterstoftankstation aan de Bornholmstraat in Groningen, is er een mega stap gezet in het gezamenlijk stimuleren van emissievrije mobiliteit. Tijdens de opening waren Holthausen Groep Provincie Groningen, Gemeente Groningen, Hyzon Motors Investors, Hanze University of Applied Sciences Groningen, Resato Hydrogen Technology aan het woord en andere geïnteresseerden aanwezig. Aan het einde van de opening hebben de deelnemende waterstofvoertuigen aan de landelijke waterstof challenge de auto’s volgetankt, voor het maken van nog meer schone kilometers.

Unieke techniek Resato International

Zoals Rob Castien (Resato) zei: “Ik ga deze speech vanuit het hart en uit emotie doen. We hebben gisteren een test gedaan want we hebben gisteren hier 17 waterstofauto’s getankt, achter elkaar. Geen bevroren nozzles! En er is geen tankstation in de wereld waar je dat kan doen behalve bij deze hier, ontwikkeld in Assen. En daar ben ik trots op”.

Wat ons betreft is dit een goed begin van een emissievrije toekomst!

Bij de opening van het eerste Groningse waterstoftankstation was o.a. ENTRANCE – Centre of Expertise Energy directeur en lector Waterstoftoepassingen Jan-jaap Aué aanwezig. De company Holthausen begon ooit als startup en kreeg hierbij ondersteuning en experimenteerruimte van Hanzehogeschool Groningen/ENTRANCE. De partijen werken nog steeds samen. Het eerste waterstofbusje werd gepresenteerd bij de opening van het kennisinstituut aan Koning Willem – Alexander.