Innovatiehelix TV (Topsector Energie) over ‘werken aan klimaatneutraliteit’ met o.a. Jan-jaap Aué

11 november 2021

Deze uitzending laat zien hoe een maatschappelijke uitdaging zoals Klimaatneutraliteit aangegaan wordt door bevlogen mensen van alle disciplines en afkomst om gezamenlijk de potentie van innovatieve technieken te benutten. We haalden alvast een aantal mooie quotes van onze directeur en lector Waterstoftoepassingen Jan-jaap Aué naar voren:

“De leercurve is ontzettend belangrijk. Als we de energietransitie in willen gaan, moet je ook echt dingen in je eigen gedrag veranderen. Dat is moeilijk. Wat heel belangrijk is, is het mét elkaar gaan leren. Wat je niet van elkaar weet of hoort, draagt niet bij aan het toewerken naar een oplossing. Daarom zijn Learning Communities van belang. Overheden, bedrijfsleven en onderwijs werken hierin samen. Samen werken aan gemeenschappelijke vraagstukken, maar ook vooral van elkaar leren.”

“Studenten durven nog, nemen nog geen historie mee en zijn daardoor onbevangen. Voordat men kon vliegen, was het onmogelijk om te vliegen. Iets wat onmogelijk is zou misschien morgen wel kunnen. Iemand moet de eerste zijn. De lef van studenten hebben we nodig.”

“De energietransitie is geen technisch probleem. Ja, het is óók technisch, maar ook economisch, sociaal, juridisch, ga zo maar door. Die interdisciplinariteit bij elkaar brengen is daarom een vereiste. Het over je grenzen heen kijken, leren van andere vakgebieden en zo vooruitgang boeken.”

“Wij kunnen als EnTranCe ondernemers op verschillende manieren verder helpen in de energietransitie. Door het aanreiken van ontbrekende kennis, beschikbaar stellen van demonstratieruimte in onze proeftuin, maar misschien wel het allerbelangrijkste, het verbinden met de juiste mensen in ons netwerk. We organiseren events met partners uit het bedrijfsleven en regionale overheden. Iedereen kan daaraan meedoen.”

Bekijk hier het fragment waarin EnTranCe directeur en Lector Waterstoftoepassingen Jan-jaap Aué vertelt over de leercurve en het belang van Learning Communities.

Bekijk hier de gehele uitzending ‘Werken aan klimaatneutraliteit’ van Innovatiehelix TV.

Over de Innovatiehelix van Topsector Energie

Nederland staat voor grote maatschappelijke uitdagingen. Gelukkig zit het zoeken, bedenken en realiseren van oplossingen in ons bloed. De maatschappelijke uitdagingen zijn zo groot dat ze vragen om samenwerking om echt verschil te maken. Daarom werken in de Innovatiehelix overheid, bedrijven, kennisinstellingen en in toenemende mate burgers, in Nederland gedreven samen aan missies voor de toekomst (vrij naar Topsector Energie, www.topsectoren.nl).