Minister Adriaansens (EZK) bezoekt EnTranCe – Centre of Expertise Energy

13 december 2022

Vandaag, op 12 december, bezocht minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) EnTranCe – Centre of Expertise Energy van de Hanzehogeschool Groningen. Tijdens het bezoek werd benadrukt dat we voor een grote opgave staan, die we alleen kunnen oplossen als we multidisciplinair en integraal samenwerken.

“In Groningen komen mbo, hbo en wo bij elkaar om samen te werken aan grote maatschappelijke opgaven. We leren van elkaar wat wel en niet werkt, en delen die kennis vervolgens zo snel mogelijk met de praktijk.” vertelt Marcel Koenis, directeur business development bij EnTranCe. Daisy Tempelman, lector Juridische vraagstukken in de energietransitie, vult aan: “Het gaat om het verbinden van onderwijs, onderzoek, ondernemers, overheden en de omgeving. Dat gebeurt hier in de proeftuin van EnTranCe, waar we praktijkgericht onderzoek doen en multidisciplinair samenwerken om innovatie te versnellen.”.

De minister werd na het ontvangst toegesproken door Ben Feringa die sprak over de ‘chemie van de toekomst’. Marsha Wagner en Paul de Krom gaven vervolgens een toelichting bij de aanpak van de Human Capital Agenda van Groenvermogen NL. Het werkbezoek werd afgesloten met een rondleiding door de energieproeftuin van EnTranCe en de pilotfabriek van BioBTX.

Eerder op de dag bracht de minister een bezoek aan Chemie Park Delfzijl en de productielocatie van Nobian in Delfzijl. Daar ondertekende zij een intentieverklaring als onderdeel van de maatwerkafspraken tussen de overheid en grote bedrijven om de CO2-uitstoot versneld te reduceren.

We bedanken de minister voor een inspirerend werkbezoek! Samen maken we de duurzame energievoorziening van morgen.