New Energy Forum groot succes

21 juni 2024

Met ruim 1750 bezoekers was het New Energy Forum 2024 een groot success. Het evenement was een broedplaats voor nieuwe ideeën voor een duurzame toekomst en de ideale plek om te netwerken en nieuwe inzichten op te doen. Het duurzame idee van Saluqi Motors won de ENTRANCE AWARD ter waarde van honderdduizend euro.

De animo voor de ENTRANCE Award was dit jaar met veertig genomineerden groot. Saluqi Motors werd de opvolger van New Born Rubber. Het Brabantse bedrijf is gespecialiseerd in innovatieve elektromotoren voor onder meer de lucht- en scheepvaart. De jury was op zoek naar een trendsetter, een bedrijf met lef en moed. Saluqi Motors voldeed aan deze eisen. De Groene Garage behaalde de tweede plaats, terwijl Uppact als derde eindigde. De prijs werd uitgereikt door Eva De Mol en Jort Kelder. Ruud Koornstra, juryvoorzitter van de ENTRANCE AWARD, prees Saluqi Motors: “De techniek die het bedrijf heeft ontwikkeld is enorm innovatief. Saluqi gaat een hele grote worden, dit is een partij om in de gaten te houden.” 

Op het New Energy Forum waren acht podia waar bezoekers konden genieten van interessante sprekers, nuttige workshops en meer dan 25 demonstraties van de nieuwste technologieën en oplossingen op het gebied van energie en mobiliteit. Met een uitgebreid horecaplein en livemuziek had het forum een echt festivalgevoel, waardoor bezoekers niet alleen geïnspireerd werden, maar elkaar ook konden ontmoeten in een levendige en energieke sfeer. 

Nieuwe samenwerkingen in de energietransitie

Het festival was ook het toneel voor verschillende nieuwe samenwerkingsverbanden. Zo sloot ENTRANCE – Centre of Expertise Energy van de Hanze overeenkomsten af met Vattenfall en de gemeente Groningen. Het energiebedrijf Vattenfall heeft in het Eemshavengebied verschillende projecten in voorbereiding. Door stageplekken en onderzoeksopdrachten ter beschikking stellen, doen de studenten waardevolle kennis en ervaring op. Daarvan profiteren het energiebedrijf, ENTRANCE, de Hanze als kennisinstelling en de regio. De samenwerking met de Gemeente Groningen moet zorgen voor concrete bijdrages aan het versnellen en zichtbaar maken van de energietransitie. Door samen initiatieven en innovatieprojecten te ontwikkelen en op te trekken in onderzoek, onderwijs en de ondersteuning van bedrijven en studenten, leren de gemeente en ENTRANCE van elkaar en van de innovaties waaraan wordt gewerkt. 

Nieuwe onderzoeksfaciliteit REMO-lab (Renewable Molecules-lab)

Tijdens het New Energy Forum werd ook een nieuwe faciliteit binnen proeftuin ENTRANCE geopend, het REMO-lab. REMO staat voor Renewable Molecules. Het laboratorium biedt mogelijkheden voor onderzoek op drie terreinen: de omzetting van verschillende biomassa-reststromen naar biogas door fermentatie, de omzetting van diverse waterige stromen naar groene waterstof door elektrolyse en de koppeling of integratie van deze twee technologieën. De onderzoeksfaciliteit is tot stand gekomen in samenwerking met GasTerra. 

Save the date – New Energy Forum 2025

New Energy Forum 2025 wordt gehouden op donderdag 19 juni. We zien je graag volgend jaar, zet daarom deze datum alvast in je agenda.