Nieuwe vacature: senior docent-onderzoeker warmtetransitie

5 maart 2024

Jij wil als senior onderzoeker een relevante bijdrage leveren aan een urgente maatschappelijke opgave. Het doen van praktijkgericht onderzoek waarvan de resultaten direct impact hebben in de regio is jou dan ook op je lijf geschreven. De Hanzehogeschool is op zoek naar meerdere onderzoekers om het praktijkgericht onderzoek een flinke boost te geven. 

Voor ENTRANCE – Centre of Expertise Energy en het Instituut voor Engineering van de Hanze Groningen zoeken we een nieuwe collega in de functie van  Senior docent-onderzoeker Warmtetransitie.

Ben jij onze nieuwe collega met stevige ervaring in warmtesystemen? En wil je werken aan het energiesysteem van de toekomst, de rol van warmtenetten daarin en daarbij verbinding leggen met onze bachelor en masteropleidingen? Dan zoeken we jou! 

Context
Onze woningen worden straks duurzaam verwarmd. Dit kan op verschillende manieren zoals met warmtepompen, CV-ketels op groen-gas, waterstof of houtpellets én via warmtenetten. Gemeenten hebben voorkeursopties gekozen per wijk, maar nu komt het aan op de uitvoering. We zien dat dit traag op gang komt omdat er nog veel praktijkvragen zijn. Bij ENTRANCE gaan we hiermee aan de slag. Wij zoeken daarom een senior docent-onderzoeker, met de focus op onderzoek.

Dit ga je doen
Onderzoek. Je onderzoek is met name gericht op het ontwikkelen van technisch-economische modellen, methoden en instrumenten die ingezet kunnen worden bij besluitvorming in de warmtetransitie op regionaal en lokaal niveau, met name in de gebouwde omgeving. Je kent de verschillende belangen, neemt de effecten van menselijk gedrag mee en legt verbanden tussen technische, economische, sociale en juridische aspecten binnen je onderzoek. Verder ga je bezig met het opstellen en doorrekenen van business cases en modelleer je verschillende systemen (zowel individuele als collectieve warmtesystemen). We doen dit onderzoek via diverse projecten, gericht op de energietransitie in de gebouwde omgeving. Hier vind je een overzicht van onze projecten.

Je werkt in het onderzoeksteam onder leiding van de lector systeemintegratie. Je werkt mee aan het lopende onderzoek op het gebied van warmtevoorziening en warmtenetten. Daarnaast wordt er van je verwacht dat je, in samenwerking met de lector, een visie ontwikkeld op jouw onderzoeksthema Warmte. Jij gaat één of meerdere onderzoekslijnen rondom warmte(transitie) opzetten en uitvoeren. Je ontwikkelt in samenspraak met de lector het thema warmtetransitie.

Onderwijs. Als docent-onderzoeker coach en begeleid je studenten gedurende hun leerroute. Je belangrijkste taak is het begeleiden van individuele en groepen studenten in hun leerproces. We vinden het belangrijk dat je theorie en praktijk met elkaar weet te verbinden. Je legt de relatie tussen wat studenten doen in de opleiding en wat zij straks gaan doen in hun loopbaan. Je weet interactie/teamwerk, zelfstudie en instructie te stimuleren en op een effectieve wijze in te zetten. Je inspireert studenten bij het ontwikkelen van beroepsvaardigheden en je helpt hen bij het werken aan reële opdrachten vanuit bedrijven. Daarnaast ontwikkel je (delen van) het curriculum en onderwijswerkvormen en vertaalt relevante ontwikkelingen naar het curriculum.

De genoemde activiteiten kunnen zowel in de bachelors als ook binnen de energiemasters plaatsvinden.

Hier ga je werken
Je gaat op twee plekken werken, zowel bij ENTRANCE – Centre of Expertise Energy als het bij het instituut voor Engineering.

ENTRANCE is ons expertisecentrum op het gebied van energietransitie. ENTRANCE draagt als lerende, praktijkgerichte kennisgemeenschap bij aan een robuuste en veerkrachtige energievoorziening. Door middel van hoogstaand toegepast onderzoek en onderwijs stimuleert ENTRANCE duurzame innovaties in samenwerking met burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en andere kennisinstellingen. Met ‘People in Power’ als uitgangspunt, streeft ENTRANCE naar engagement in de energietransitie om een duurzamere samenleving te realiseren.

Het Instituut voor Engineering van de Hanzehogeschool Groningen is een internationaal georiënteerd instituut en verzorgt Associate Degree opleidingen Projectleider Techniek, Mechatronica in de Smart Industry en Automotive, voltijd en deeltijd bacheloropleidingen in Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde en Industrieel Product Ontwerpen en vier masteropleidingen in het gebied van energie en Smart Systems Engineering. In totaal studeren er aan ons Instituut ongeveer 2200 studenten en werken er circa 180 bevlogen medewerkers (docenten, ondersteunende medewerkers, management en lectoren).

Dit vragen we van jou
Je bent een kritisch denker, reflectief op je eigen handelen en hebt in deze rol de uitdaging om onderzoek in de genoemde projecten mede vorm te geven en uit te voeren. Dit doe je in samenwerking met de andere onderzoekers van het lectoraat Systeemintegratie.

Binnen de Hanzehogeschool geloven we in het potentieel en de diversiteit van individuen. We erkennen dat talent en vaardigheden op verschillende manieren tot uiting komen. Hoewel we voor deze functie een specifiek profiel hebben, moedigen we je ook graag aan te reageren als je buiten de gestelde criteria valt. In overleg bepalen we dan ook je inschaling. Vertel ons in je sollicitatie hoe jij denkt een positieve bijdrage te leveren in deze rol. 

Dit krijg je ervoor terug

Je hebt de mogelijkheid om jouw vak te vernieuwen en een bijdrage te leveren aan verschillende vraagstukken uit de energietransitie. Wij bieden een ambitieuze interdisciplinaire onderzoeksomgeving waarin je samenwerkt met lectoren, onderzoekers, docenten en studenten uit verschillende disciplines.

Nieuwsgierig naar meer?
Wil je meer weten over deze functie? Neem voor vragen contact op met Marten van der Laan, lector systeemintegratie via 06-42541223. Voor organisatorische vragen kun je contact opnemen met Antoinette Bos, manager operations via 06-53892327.

Word jij onze nieuwe collega?
Stuur dan je cv en motivatie via de sollicitatieportal.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.