Nieuwe vacature: senior onderzoeker duurzame communicatie

5 maart 2024

Jij wil als senior onderzoeker een relevante bijdrage leveren aan een urgente maatschappelijke opgave. Het doen van praktijkgericht onderzoek waarvan de resultaten direct impact hebben in de regio is jou dan ook op je lijf geschreven. De Hanzehogeschool is op zoek naar meerdere onderzoekers om het praktijkgericht onderzoek een flinke boost te geven.

Voor het onderzoek in de Energietransitie zijn we voor ENTRANCE – Centre of Expertise Energy op zoek naar een Senior onderzoeker duurzame communicatie.

Wil jij een bijdrage leveren aan de energietransitie? En heb jij stevige ervaring met communicatie rondom maatschappelijke vraagstukken met betrekking tot duurzame mobiliteit? Dan is dit een functie voor jou!  

Context
De focus van je werkzaamheden ligt op praktijkgericht onderzoek door middel van het inzetten van innovatieve communicatie ten behoeve van de energietransitie. Als senior onderzoeker ben je werkzaam voor het lectoraat Communication, Behaviour and the Sustainable Society van ENTRANCE.  

Duurzame Mobiliteit is één van de vijf integrale thema’s van ENTRANCE. Een thema waar vanuit verschillende aanwezige expertises gewerkt wordt. Niet alleen vanuit communicatie en gedrag, maar ook vanuit wet- & regelgeving en energiesystemen. Vanuit deze basis werken we aan projecten binnen de drie praktijkgerichte onderzoekslijnen: ‘rurale duurzame mobiliteit’, ‘zero-emissie en autoluwe stad’, en ‘zero-emissie aandrijving in voer- en vaartuigen’.  

Het project Mobisitie bijvoorbeeld is een samenwerkingsproject gericht op duurzame mobiliteit in plattelandsgemeenten, waar een grotere auto-afhankelijkheid en grotere afstanden tot voorzieningen extra uitdagingen vormen. Binnen CityLogistics 2.0 wordt een energetisch zelfvoorzienende mini-hub ontworpen en de verkeersveiligheid van Light Electric Freight Vehicles onderzocht. Ook voeren we het onderzoek naar reisgedrag uit voor de eigen organisatie, wat inzichten verschaft hoé een autoluwe campus te realiseren.  

Dit ga je doen
Als senior onderzoeker wordt er van je verwacht dat je, in samenwerking met de lector Duurzame Communicatie, een visie ontwikkelt op jouw onderzoeksthema Communicatie. Jij gaat één of meerdere onderzoekslijnen rondom Duurzame mobiliteitscommunicatie opzetten en uitvoeren. Je ontwikkelt in samenspraak met de lector en de researchcoördinator duurzame mobiliteit het thema Duurzame Mobiliteit verder.   

Je speelt in op ontwikkelingen in de energietransitie, het versterken van de verbinding met het werkveld en het borgen van de onderzoekskwaliteit. Je werkt zelf mee in verschillende onderzoeksprojecten binnen dit thema en je werkt actief mee aan het schrijven van subsidieaanvragen. Er wordt bovendien van je verwacht dat je een bijdrage levert aan het onderwijs in relevante bachelor en/of masterprogramma’s. Dit zijn bijvoorbeeld de communicatieopleidingen en/of de master Energy for Society van de Hanzehogeschool Groningen. 

Belangrijk onderdeel van jouw functie is te onderzoeken welke (innovatieve) communicatiemiddelen en -boodschappen ingezet kunnen worden om mensen te motiveren om hun reisgedrag te veranderen.  Met jouw expertise op het gebied van communicatie zorg je er in dergelijke projecten voor dat stakeholders betere inzichten krijgen in mobiliteit en reisgedrag, waarmee we duurzame mobiliteit bevorderen en op die wijze een bijdrage leveren aan het versnellen van de energietransitie.   

Hier ga je werken
ENTRANCE is een lerende, praktijkgerichte kennisgemeenschap die wilbijdragen aan een robuuste, veerkrachtige en duurzame energievoorziening. Door middel van hoogstaand toegepast onderzoek en onderwijs stimuleert ENTRANCE- in samenwerking met burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en anderen kennisinstellingen – duurzame innovaties. Met als uitgangspunt ‘people in power’ streeft ENTRANCE naar engagement in de energietransitie om een duurzamere samenleving te realiseren. Het lectoraat Communication, Behaviour and the Sustainable Society wordt geleid door twee lectoren: een lector Duurzame Communicatie en een lector Duurzaam Gedrag. Je valt functioneel onder de lector Duurzame Communicatie die verbonden is aan de School Communicatie Media en ICT.  Het lectoraat maakt deel uit van ENTRANCE – Centre of Expertise Energy van de Hanzehogeschool. 

Dit vragen we van jou
Je bent een kritisch denker, reflectief op je eigen handelen en hebt in deze rol de uitdaging om onderzoek in de genoemde projecten mede vorm te geven en uit te voeren.

Binnen de Hanzehogeschool geloven we in het potentieel en de diversiteit van individuen. We erkennen dat talent en vaardigheden op verschillende manieren tot uiting komen. Hoewel we voor deze functie een specifiek profiel hebben, moedigen we je ook graag aan te reageren als je buiten de gestelde criteria valt. Vertel ons in je sollicitatie hoe jij denkt een positieve bijdrage te leveren in deze rol. 

Dit krijg je ervoor terug
We bieden je een uitdagende en afwisselende functie. Je komt terecht in een inspirerende werkomgeving met een informele werksfeer. Ook is er aandacht voor een gezonde werk-privé balans.

Nieuwsgierig naar meer?
Wil je meer weten over deze functie? Neem voor vragen contact op met Wim Elving, lector Duurzame Communicatie, via 06-39583310 of w.j.l.elving@pl.hanze.nl. Voor organisatorische vragen kun je contact opnemen met Antoinette Bos, manager operations, via 06-53892327 of a.bos@pl.hanze.nl. Let op! Deze e-mailadressen niet gebruiken voor je sollicitatie. Klik daarvoor op de sollicitatiebutton.

Word jij onze nieuwe collega?
Stuur dan je cv en motivatie via de sollicitatieportal.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.