Problemen in de energietransitie, hoe kunnen we ze oplossen middels systeemintegratie?

8 november 2021

Door Marten van der Laan, Lector Systeemintegratie

We zitten anno 2021 ‘pas’ op zo’n 10% duurzame opwek, en het elektriciteitsnet begint nu al te piepen en te kraken. Op sommige plekken zit het net op slot en kunnen netbeheerders geen nieuwe duurzame opwek meer aansluiten. Marten van der Laan, lector Systeemintegratie in de energietransitie aan de Hanzehogeschool en verbonden aan EnTranCe, schoof aan bij Het Energiecafé, de podcast van Ekwadraat voor een gesprek over de problemen waar we momenteel tegenaan lopen in de overgang van fossiele naar duurzame energie.

De uitdaging die naar boven komt: we moeten oplossingen vinden voor onze de afhankelijkheid van het weer seizoenen, en productie, opslag en gebruik van energie op elkaar afstemmen. Hier komt heel wat bij kijken. Hoe houden we de vraag en aanbod naar #energie continu in evenwicht? En hoe verdelen we de investeringsopgaven en baten van energie met elkaar?

Marten vertelt in de podcast hoe het kan dat zoveel projecten die hieraan bijdragen geen doorgang kunnen vinden: “Als we niet uitkijken en het niet goed doen, wordt dit probleem nog veel groter”.

In de afleveringen vertellen Christel Pieper (relatiemanager Liander) en Jan Zuidema (technisch manager Ekwadraat) welke stappen er nodig zijn om dit probleem op te lossen. Bekijk de opname van de podcast over systeemintegratie hieronder.

Christel Pieper en Marten van der Laan zijn te gast in Het Energiecafé om met Jan Zuidema en Cor van de Haar MBA de mogelijkheden en problematiek binnen systeemintegratie te bespreken.