Waterstofnetwerk WING geopend

19 januari 2022

“We verklaren het waterstofnetwerk nu officieel geopend!”, aldus WING-projectleider Ted Wildenberg. Partners DNV, Emerson, Gasunie, GasTerra en EnTranCe knoopten symbolisch de linten aan elkaar om de samenwerking te bezegelen.  Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol de Provincie Groningen hield een online toespraak, waarin hij duidt op belang voor regio van het waterstoftestcentrum. Dinsdag 18 januari werd het Waterstof Innovatie Netwerk Groningen (WING) geopend in de proeftuin van EnTranCe – Centre of Expertise Energy. Met dit vrij beschikbare testnetwerk kan het midden- en kleinbedrijf (zoals netwerkbeheerders, installateurs en andere technische organisaties) trainingen met groene waterstof voor hun personeel organiseren, fysieke tests uitvoeren en hun technologie demonstreren.

Hiermee ondersteunt EnTranCe de innovatie omtrent het gebruik van duurzame waterstof. Ook deelt het CoE haar kennis op het gebied van groene waterstof met anderen: van veiligheid tot juridische zaken en van techniek tot uitvoering.​ Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol opende WING officieel met een videoboodschap. EnTranCe-directeur Jan-jaap Aué: “We zijn trots hoe we met onze partners een complete infrastructuur neer hebben gezet die nodig is voor onderzoek en testen. Samen zetten we ons in voor het versnellen van de energietransitie”.

Kijk hier de opening terug:

https://cdnapisec.kaltura.com/p/1233652/sp/123365200/embedIframeJs/uiconf_id/38011812/partner_id/1233652?iframeembed=true&playerId=kaltura_player&entry_id=1_018zxnj7&flashvars[streamerType]=auto&flashvars[localizationCode]=en&flashvars[leadWithHTML5]=true&flashvars[sideBarContainer.plugin]=true&flashvars[sideBarContainer.position]=left&flashvars[sideBarContainer.clickToClose]=true&flashvars[chapters.plugin]=true&flashvars[chapters.layout]=vertical&flashvars[chapters.thumbnailRotator]=false&flashvars[streamSelector.plugin]=true&flashvars[EmbedPlayer.SpinnerTarget]=videoHolder&flashvars[dualScreen.plugin]=true&flashvars[Kaltura.addCrossoriginToIframe]=true&&wid=1_rksolb8i

Experimenteerruimte voor waterstof
Het WING is een aanvulling op de reeds bestaande Energie Transitie Brug (ETB) van EnTranCe. Dit netwerk kon al warmte, koude, aardgas en elektriciteit leveren. Vanuit het consortiumproject de Groene Waterstof Booster is er nu de uitbreiding met een waterstofvoorziening gekomen, om zo te voldoen aan de vraag naar experimenteerruimte. Partners Emerson, GasTerra, DNV en N.V. Nederlandse Gasunie én EnTranCe-directeur Jan-jaap Aué werden tijdens de opening geïnterviewd over o.a. de zakelijke kansen die groene waterstof biedt, hoe de energietransitie kan worden versneld met (samenwerken op het gebied van) waterstof, verschillende testmogelijkheden, de juridische aspecten rond werken met waterstof en praktisch en fundamenteel onderzoek waar de Hanzehogeschool zich mee bezighoudt. Ook veiligheid, operatie en onderhoud, installatie en communicatie kwamen aan bod.

Verder werden de eerste ervaringen gedeeld van partners die hun testen/onderzoek met waterstof(toepassingen) op het Waterstof Innovatie Netwerk Groningen uitvoerden. Lector Daisy Tempelman lanceerde in de middag het juridisch handboek voor ondernemers getiteld: ‘Juridische handvatten voor innovatieve ondernemers in waterstof’.