Week van de nieuwe economie wint derde prijs Best Practice Sustainabul 2023

14 november 2023

Het is bijna weer zover: de week van de nieuwe economie 2023! Van 21 november 2023 t/m 24 november 2023 dompelen zo’n 750 eerstejaars studenten van het Instituut voor Bedrijfskunde zich onder in thema’s als groene energie, circulaire economie en inclusief ondernemen.

Enkele jaren geleden is het curriculum van de bachelor Bedrijfskunde op de schop gegaan, waarbij duurzame bedrijfsvoering, het welzijn van de mens en het behoud van natuur werd verankerd in het onderwijs. Tijdens deze verandering ontstond het idee voor ‘de week van de nieuwe economie’. Deze inspiratieweek is vooral bedoeld om studenten te enthousiasmeren en hun interesse te prikkelen voor deze duurzame thema’s.

Tijdens de week van de nieuwe economie gaan studenten aan de slag met de vijf sustainable development goals die de Hanzehogeschool in haar strategisch beleidsplan heeft opgenomen (onder andere: goede gezondheid en welzijn en verantwoorde consumptie en productie). Er wordt gewerkt in een game-omgeving waarbinnen studenten de strijd met elkaar aangaan. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van moderne methodiek zoals design thinking, een methode om complexe vraagstukken op te lossen.

In 2022 vond de eerste editie van ‘de week van de nieuwe economie’ plaats en deze bleek een groot succes. Dat dit succes niet onopgemerkt is gebleken moge duidelijk zijn. De week van de nieuwe economie heeft namelijk de derde prijs gewonnen als Best Practice bij de SustainaBul 2023! De SustainaBul is een nationale ranking die de grootste hoger onderwijsinstellingen in Nederland beoordeelt op hun duurzaamheid. Daarnaast biedt de SustainaBul de mogelijkheid tot kennisdeling in de vorm van Best Practices. Dit zijn zaken die nog niet aan het licht gekomen zijn in de vragenlijst, maar wel bijdragen aan de verduurzaming van een onderwijsinstelling.

Een vakjury heeft een top drie opgesteld van uit alle inzendingen (69 in totaal). Hierbij werd er beoordeeld op de volgende vier onderdelen: draagt de best practice bij aan primaire systeemverandering? Is de best practice overdraagbaar naar andere onderwijsinstellingen en sectoren? Worden studenten en andere stakeholders betrokken bij de best practice? En is het idee origineel?.

De top drie is op 26 mei 2023 tijdens de Groene Peper gepresenteerd. De Hanzehogeschool Groningen is hierbij dus geëindigd op de derde plaats met hun ‘week van de nieuwe economie’.  De vakjury bestond uit Maarten van Gastel (UniPartners Nederland), Margreet van Gastel (RvC Energiefonds Overijssel), Guiseppe van der Helm (Leren voor Morgen), Sandra van der Meer (Jonge Klimaatbeweging).

‘Hanzehogeschool Groningen heeft op geheel eigen wijze een succesvolle draai gegeven aan herziening van onze kijk op economie. Hier kunnen andere instellingen nog veel van leren’.

– Vakjury Best Practices SustainaBul 2023