Off-grid met Britt: wonen in landelijk gebied

13 februari 2024

Tijdens een stage- of afstudeeropdracht bij ENTRANCE ontdek je de fascinerende wereld van energie en duurzaamheid, doe je praktische ervaring op en vergroot je de kansen op een succesvolle carrière in de energiesector. En dit allemaal terwijl je bijdraagt aan een betere toekomst voor onze planeet. Britt Koopmans is één van de studenten die haar afstudeerproject bij ENTRANCE heeft gedaan. Het ‘Klein Wonen Magazine Journaal’ schreef er een artikel over.

Off-grid wonen in landelijk gebied kan prima. Dat concludeert studente Britt Koopmans in haar afstudeerproject voor de Hanzehogeschool in Groningen. Het is echter wel maatwerk. De off-grid maatregelen moeten goed samenwerken en goed op elkaar en de omgeving worden afgestemd, zegt Britt op de website van Tiny Findy.

Het onderzoek van de studente richtte zich op het ontwikkelen van een off-grid systeemontwerp en indelingsplan voor een boerenperceel van een halve hectare in Doezum. Hier stonden ooit zelfvoorzienende arbeidershuisjes en plaggenhutten en de huidige eigenaar vroeg zich af of dit niet weer zou kunnen. Zo werd het een casus voor Britt op voorspraak van haar begeleider Ron de Vrieze van Centre of Expertise Energy. Zelfvoorzienend wonen kan volgens de onderzoekster succesvol worden om twee redenen. Ten eerste door de steeds groter wordende vraag naar energie, die tot problemen op het energienet gaan leiden. Ten tweede door de toenemende belangstelling voor klein wonen in een natuurlijke omgeving. ‘Het lijkt erop dat er een keerpunt is bereikt in de voortdurende drang naar groter en comfortabeler wonen. Ecologische gemeenschappen, tiny houses en microwoningen worden steeds populairder’, aldus Britt, die bij haar slotconclusie uitgegaan is van kleinschalige woonprojecten, die geen schade of verstoring van de omgeving veroorzaken, in lijn zijn met de menselijke behoefte en weinig onderhoud vereisen. Voor de afvalstromen heeft de afgestudeerde alleen rekening gehouden met organisch afval, omdat volgens haar niet afbreekbare producten te vermijden zijn.

Lees hier het afstudeeronderzoek van Britt Koopmans: Off-grid wonen te Doezum.