Een onderzoeksfaciliteit voor het optimaliseren en opschalen van elektrolyse voor de productie van groene waterstof
Waterstof wordt gezien als een belangrijke pijler in de energietransitie, omdat het kan dienen als een schone en duurzame energiebron. Door het ontwikkelen en optimaliseren van waterstof-gerelateerde technologieën, zoals elektrolysers, brandstofcellen en waterstoftanks, kan de efficiëntie en het gebruiksgemak van waterstof als energiebron worden verbeterd. Voor het op grote schaal kunnen produceren van groene waterstof zijn grote stappen nodig. Een daarvan is het sterk verbeteren van de capaciteit en kwaliteit van elektrolysers.
Het Hydrohub Innovatie Programma onderzoekt hoe groene waterstof productie betaalbaar kan worden op grote schaal. De industrie moet immers kunnen overstappen om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelen. Onderdeel van dit programma is het Hydrohub MegaWatt Test Centre. Het Hydrohub MegaWatt Test Centre wordt een open innovatiecentrum. Eerst worden er verschillende test- en ontwikkelprogramma’s voor waterstofproductie met bestaande partners uitgevoerd. Dit gebeurt met twee verschillende elektrolyse-installaties van elk 250 kilowatt: een Proton Exchange Membrane (PEM) Elektrolyser en Alkaline Elektrolyser (AE). Op termijn kunnen ook bedrijven hun nieuwe apparatuur, elektrolyser stack, componenten en materialen testen in het Hydrohub MegaWatt Test Centre.
De state-of-the-art onderzoeksfaciliteit voor het optimaliseren en opschalen van elektrolyse is uniek in de wereld en gevestigd in de energieproeftuin van ENTRANCE. Het uiteindelijke doel is om door innovatie de robuustheid, flexibiliteit en efficiency van grootschalige productie van groene waterstof te verbeteren en daarmee kosten te verlagen om zo de energietransitie te versnellen. Elektrolyse is een onmisbare schakel in de verduurzaming van onze energievoorziening.
Looptijd: september 2018 – mei 2023
Totaalbudget van het project: €2.000.000
Budget ENTRANCE: €2.000.000
Locatie: Groningen
Partners: 9 partners
Domeinen: Technisch
Betrokken lectoraten: Energietransitie
Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.
Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken
Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.
Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator
In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn en waterstof is een veelbelovend alternatief. Gemeente Hoogeveen is samen met o.a. ENTRANCE een project gestart in de bestaande woonwijk Erflanden en heeft een nieuwe woonwijk op waterstof gebouwd van ongeveer 80 woningen, Nijstad-Oost. Hoe kan waterstof worden toegepast om woningen van stroom […]
Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten