PUMSWINDT

Een nieuwe generatie kleine windturbines die een belangrijke rol kunnen spelen in de toekomstige duurzame energiemix

Elektriciteit is belangrijk voor een duurzame energievoorziening en speelt daarom een grote rol in de energietransitie. Om elektriciteit duurzaam op te wekken, moeten we meer gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zon- en windenergie. De meest voorkomende manieren om dit te doen zijn het plaatsen van zonnepanelen en grote windmolens op land en zee. Kleine windmolens kunnen echter ook een belangrijke rol spelen in de duurzame energiemix, bijvoorbeeld op locaties waar grote windturbines niet geplaatst kunnen worden.

Het PUMSwindT-project (Performance Upgrading of Mini & Small Turbines) heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie kleine windturbines. Het doel van het project was om de prestaties van kleine windturbines betrouwbaarder en competitiever te maken ten opzichte van andere vormen van duurzame energie. Daarvoor is onderzocht hoe bestaande kleine windturbines presteren, hoe grote windturbines succesvol zijn geworden en wat daarvan geleerd kan worden. Ook is gekeken naar de marktontwikkelingen van zonnepanelen.

Door te leren van de technische ontwikkelingen van grote windturbines en de marktontwikkelingen van zonnepanelen, kan de bijdrage van kleine windturbines aan de duurzame energievoorziening vergroot worden. ENTRANCE heeft het onderzoek uitgewerkt samen met een consortium van partijen, zoals MKB-bedrijven, de branche Nederlandse Wind Energie Associatie, de vereniging Noordenwind en andere kennisinstelling. De energie-efficiëntie van kleine windturbines is dankzij het project verbeterd door de ontwikkeling van innovatieve technieken en systemen. Aangetoond is dat ook kleinere windturbines een belangrijke rol kunnen spelen in de toekomstige duurzame energiemix.

Looptijd: juli 2017 – september 2019

Totaalbudget van het project: €560.000

Budget ENTRANCE: €345.000

Locatie: Groningen en Leeuwarden

Partners: 3 partners 

Domeinen: Technisch + Economisch

Betrokken lectoraten: Windenergie

Gerelateerd projecten

project

H2COVE

Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.

project

ZONNEDORPEN 

Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken

project

WIJKONDERZOEK SOCIALE FACTOREN

Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.

project

WATTFLEX 

Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator

project

WATERSTOFWIJK HOOGEVEEN

Geautomatiseerde inspectie- en reparatiestrategieën voor turbineblad-erosie.

project

VINDI 

Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten