Een nieuwe generatie kleine windturbines die een belangrijke rol kunnen spelen in de toekomstige duurzame energiemix
Elektriciteit is belangrijk voor een duurzame energievoorziening en speelt daarom een grote rol in de energietransitie. Om elektriciteit duurzaam op te wekken, moeten we meer gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zon- en windenergie. De meest voorkomende manieren om dit te doen zijn het plaatsen van zonnepanelen en grote windmolens op land en zee. Kleine windmolens kunnen echter ook een belangrijke rol spelen in de duurzame energiemix, bijvoorbeeld op locaties waar grote windturbines niet geplaatst kunnen worden.
Het PUMSwindT-project (Performance Upgrading of Mini & Small Turbines) heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie kleine windturbines. Het doel van het project was om de prestaties van kleine windturbines betrouwbaarder en competitiever te maken ten opzichte van andere vormen van duurzame energie. Daarvoor is onderzocht hoe bestaande kleine windturbines presteren, hoe grote windturbines succesvol zijn geworden en wat daarvan geleerd kan worden. Ook is gekeken naar de marktontwikkelingen van zonnepanelen.
Door te leren van de technische ontwikkelingen van grote windturbines en de marktontwikkelingen van zonnepanelen, kan de bijdrage van kleine windturbines aan de duurzame energievoorziening vergroot worden. ENTRANCE heeft het onderzoek uitgewerkt samen met een consortium van partijen, zoals MKB-bedrijven, de branche Nederlandse Wind Energie Associatie, de vereniging Noordenwind en andere kennisinstelling. De energie-efficiëntie van kleine windturbines is dankzij het project verbeterd door de ontwikkeling van innovatieve technieken en systemen. Aangetoond is dat ook kleinere windturbines een belangrijke rol kunnen spelen in de toekomstige duurzame energiemix.
Looptijd: juli 2017 – september 2019
Totaalbudget van het project: €560.000
Budget ENTRANCE: €345.000
Locatie: Groningen en Leeuwarden
Partners: 3 partners
Domeinen: Technisch + Economisch
Betrokken lectoraten: Windenergie
Het doel is om de Europese arbeidsmarkt te voorzien juiste en hoogwaardige beroepsvaardigheden voor een waterstofeconomie.
Een energiecoöperatie die samenwerkt met bedrijven en lokale bewoners om duurzame energie op te wekken
Sociale factoren die van invloed zijn op succesvolle bewonersparticipatie bij ontwikkeling van energiestrategieën.
Een stap richting een nieuwe coöperatieve partij op de markt, de coöperatieve aggregator
In 2050 moeten alle woningen in Nederland van het aardgas af zijn en waterstof is een veelbelovend alternatief. Gemeente Hoogeveen is samen met o.a. ENTRANCE een project gestart in de bestaande woonwijk Erflanden en heeft een nieuwe woonwijk op waterstof gebouwd van ongeveer 80 woningen, Nijstad-Oost. Hoe kan waterstof worden toegepast om woningen van stroom […]
Onderzoek naar de factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van lokale energie initiatieven en hoe deze factoren kunnen worden beïnvloed om het succes van lokale energie initiatieven te vergroten